Contact					Allergenen				Catering					Nijverheidsweg-Noord 130-26 Buffetten					Disclaimer				Events					3812 PN  Amersfoort Walking dinner				Brochures				Verhuur					Tel: 033-4321891 Borrel Hapjes				M.V.O.				Workshops				Mob: 0625298591 Luxe broodjes				Locaties				Amersfoort				E: martien@frigerio.nl Barbecue					Assortiment									I: www.frigerio.nl Bij ons kunt u pinnen! Waarom  FRIGERIO Service in Food ?  •	Dagverse producten •	Meer dan 25 jaar ervaring •	Levering door heel Nederland •	Workshops Heeft u een allergie?  Meld het ons en wij proberen aan uw wensen te voldoen.
Smaken van toen Bij Frigerio Service in Food proberen wij producten te maken met ambachtelijk vakmanschap maar met de smaken van toen. Waarom de smaken van weleer? Een hedendaagse kok wil wel graag weer met, zoals wij dat noemen met “vergeten groenten” koken, alleen door zijn leeftijd en het misschien ontbreken van mensen die in die tijd leefden om die uitgesproken smaken te kennen. Pastinaak, snijbiet, koolrabi, knolraab, flageolets, postelein, pronkers (bonen) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vroeger hele gewone groenten die dagelijks gegeten werd. Natuurlijk was er ook al spinazie, andijvie en bloemkool met of zonder becamelsausje en nootmuskaas (fushion). Mede omdat de wereld steeds kleiner is geworden en veel producten overal te wereld worden gekweekt, en de invloed die buitenlanders met hun gebruiken en cultuurachtergrond ons voorschotelen, zijn deze bereidingen en smaken wat in de vergetelheid gekomen. Daarom hebben wij gedacht om op deze manier weer nieuw leven in te blazen in het bereiden van producten en bereidingswijze van toen! Wecken, inleggen, zelf zuur maken, jam en marmelade maken
Contact Allergenen Catering Buffetten Disclaimer Events Walking dinner Brochure Verhuur Borrel Hapjes M.V.O. Workshops Luxe broodjes Locaties Amersfoort Barbecue Assortiment Nijverheidsweg-Noord 130-26 3812 PN  Amersfoort Tel: 033-4321891 Mob: 0625298591 Bij ons kunt u pinnen! E: martien@frigerio.nl I: www.frigerio.nl Heeft u een allergie? Meld het ons en wij proberen aan uw wensen te voldoen.
Allergenen Allergenen wetgeving naar aanleiding van de nieuwe Europese wet (Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011) zijn horecabedrijven verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Vanaf 13 december 2014 moeten allergenen die bij de bereiding zijn gebruikt worden vermeld. De allergenendeclaratie is voor verpakte producten al sinds 2003 van kracht en wordt nu uitgebreid voor niet voorverpakte voedingsmiddelen. De nieuwe  wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten. Alle bedrijven die eten of dranken aanbieden krijgen dus met de nieuwe wetgeving te maken. Ook horecabedrijven die bijvoorbeeld alleen broodjes of  kleine hapjes serveren moeten aan deze regelgeving voldoen. Wat zijn allergenen? Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie  kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn. Welke allergenen moeten vermeld worden? Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De  onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie: Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut) Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten) Schaaldieren Eieren Vis Pinda Soja Melk (inclusief lactose) Selderij Mosterd Sesamzaad Zwaveldioxide en sulfiet Lupine Weekdieren